Wie is er in de woonkamer niet mee opgegroeid? Kaartspellen spelen met familie en/of vrienden. Pure gezelligheid en toch ook wel de drang om het potje te winnen.

Patience

Vrijwel iedereen is wel bekend met patience. Wie heeft er zich vroeger niet op de computer op school, werk of thuis eindeloos patience gespeeld? Sinds Windows 95 is het mogelijk om op het systeem een potje patience te spelen. De oorsprong van dit kaartspel voor één persoon is niet bekend, maar ligt waarschijnlijk in Frankrijk omdat het woord Patience geduld betekent in het Frans. De naam van dit spel wordt geduld genoemd omdat het merendeel van de potjes niet succesvol worden geëindigd.  Het uiteindelijke doel van het spel is om alle soorten kaarten van aas tot en met koning vol te krijgen.

Pesten

Ook is vrijwel iedereen bekend met de variant pesten. Er zijn weinig kaartspellen waarbij de regels zo verschillend zijn als bij pesten. Vaak heeft ieder gezin wel een eigen variant. Mocht je met vrienden gaan spelen, dan raden wij vooraf aan om te spelregels te bespreken. Alle 52 kaarten inclusief de jokers worden volgens de originele regels gebruikt.

Klaverjassen

Een wat minder bekende kaartspel, maar toch veel gespeeld onder voornamelijk ouderen is klaverjassen. Klaverjassen wordt vaak gespeeld door twee tegen twee, maar er bestaan om varianten wat wordt gespeeld door twee, drie of vijf personen. Er bestaan zelfs klaverjascompetities waarmee er geld gewonnen kan worden. In tegenstelling tot pesten worden bij klaverjassen niet alle kaarten gebruikt. Bij de laatstgenoemde worden alleen de kaarten van 7 en hoger gebruikt. De azen doen ook mee aan het spel en iedere speler krijgt bij aanvang van het spel 8 kaarten. Een wedstrijd is pas klaar als 16 spellen zijn voltooid. Hierbij hebben vier spelers vier keer de kaarten geschud en gedeeld.